Az Apple is nyert a torinói olimpián

forrás Prim Online, 2006. március 5. 11:13
Nem újdonság az, hogy versenyzők zenehallgatás közben készülnek fel lelkileg a megmérettetésekre. Annak idején a walkmannak is a sport volt az egyik legnépszerűbb felhasználási területe; a discmanekkel azonban már méretük miatt nem volt ilyen egyszerű a mozgás, sőt a téli sportoknál az elemek mondták fel gyakran a szolgálatot. Mindezeken a problémákon régen túlléptek a 2001-ben hódító útjukra induló Apple iPodok.
A Baltimore Sun honlapja szerint a meztelen FHM-es fotóiról elhíresült amerikai snowboard olimpikon Gretchen Bleilert, a Green Day: Holiday című száma repítette a dobogó második fokára. A szőkeség nemcsak bemelegítéskor vagy gyakorlás közben, hanem a verseny alatt is hallgatott zenét.

A snowboardosok általában verseny alatt is iPoddal vagy más mp3 lejátszóval lendülnek formába, míg a síelők, gyorskorcsolyázók inkább gyakorlás, felkészülés vagy relaxáció közben hallgatnak zenét. Az amerikai snowboard-válogatott egyenruhája "be is van kábelezve", külön kis zsebet alakítottak ki az iPod számára, a fülhallgató a kapucniban, a távirányító a bal ujján
található.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen sportoknál veszélyes és hol hasznos az edzés és a verseny alatti zenehallgatás. Mike Jones, a Baltimore Sí Klub elnöke szerint a lesiklóknak kifejezetten veszélyes lehet, ha zenét hallgatnak, mert erős koncentrációt igényel felhős időben az ugratók utáni landolásnál megállapítani, hogy hol van a hó és a levegő határa. A síelők gyakran több mint száz kilométer per órával száguldanak, így többek között biztonsági okokkal is magyarázható, hogy az amerikai sí válogatott egyenruhái nem iPod-kompatibilisek.

Annak ellenére, hogy a szikrázó kék ég alatt a hóban száguldó olimpikonok az Apple vezető zenelejátszójának a legjobb reklámot jelentik, a cég nem szponzora a csapatnak. Az mindenesetre biztos, hogy az Apple nagyon jól járt a torinoi olimpiával, hiszen rengeteg ingyen reklámhoz jut azzal, hogy a snowboardosok szinte "nagykövetei" az iPodnak. Hannah Teter, az olimpiai bajnok például azt nyilatkozta, hogy decemberben a kvalifikációs versenyeken a "Higher" című szám repítette egyre magasabbra, az olimpiai arany megszerzése közben viszont kedvese zenekarának "Communicate" című dalát hallgatta. Eli Liebman, a punkos reggae zenét játszó Strive Root zenésze kicsit aggódott is, mert a fent említett szomorkás, sírós dal az elveszett szerelemről szól - olvasható a Baltimore Sun honlapján.
Kulcsszavak: olimpia zene Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59